thank you allah

Hanya padamu ku meminta petunjuk

Monday, June 9, 2014

Beberapa Tips Keselamatan Rumah Daripada Penjenayah

Kejadian pecah rumah dan rompakan kini semakin berleluasa terutamanya ketika dunia dilanda krisis kegawatan ekonomi yang menjejaskan peluang pekerjaan serta pendapatan. Seringkali juga terjadi kejadian pecah rumah pada waktu siang ketika rumah tersebut berpenghuni. Sebagai contonya anda boleh lihat klip rakaman video dibawah.

Khabar gembiranya ialah kejadian samun yang melibatkan pecah rumah ini adalah diklasifikasikan sebagai jenayah ambil kesempatan di atas kealpaan tuanpunya rumah.

Oleh yang demikian, pastikan rumah anda sentiasa di kawal rapi dan terkunci dengan kunci mangga yang berkualiti. Bagi sesiapa yang inginkan keselamatan tambahan, bolehlah bersepakat dengan jiran-jiran di tempat anda untuk mengadakan kawalan keselamatan 24 jam dengan melantik syarikat kawalan keselamatan yang bertauliah.

Di antara langkah-langkah lain yang di sarankan untuk mencegah penyamun pecah rumah adalah:
1) Pasang Grill besi di tingkap dan pintu rumah.
2) Sentiasa kunci pintu dan tingkap sebaiknya.
3) Pastikan anda mengunci pintu dan tingkap setiap kali keluar rumah walaupun hanya sebentar.
4) Nyalakan lampu di sekitar rumah termasuk lampu di pintu masuk pada waktu malam.
5) Potong dedaun dan semak-samun di sekitar rumah anda yang boleh menghalang penglihatan agar pandangan di sekeliling menjadi lebih jelas tidak kira waktu siang ataupun malam.
6) Pasang sistem penggera keselamatan.
7) Simpan semua peralatan berkebun, tangga dan peralatan tajam yang boleh digunakan oleh penjenayah sebagai senjata atau peralatan pecah masuk rumah.
8) Gunakan 'timer' atau peralatan elektronik yang boleh mengawal waktu untuk memasang dan memadam lampu secara otomatik.
9) Jangan sembunyikan atau tinggalkan kunci rumah anda di bawah pasu bunga, alas kaki atau di dalam kasut apabila meninggalkan rumah.


Mangsa pecah rumah sering tertanya-tanya mengapa pencuri memilih rumah mereka. Untuk mengetahui jawapannya, pertama anda perlu menimbangkan, "Bagaimana minda pencuri berfikir?" Jika kita boleh mengambil langkah-langkah bagi menunjukkan kepada perompak bahawa bangunan ini adalah terlalu sukar atau terlalu berisiko untuk menjadi sasaran, dia tidak akan pergi. Sebagai permulaan jangan pernah meninggalkan kunci pendua yang disembunyikan di mana-mana sahaja berhampiran pintu depan kerana perompak tahu semua tempat tersebut. Dengan menggunakan pintu tutup dari dalam, sila pastikan bahawa kunci pintu anda disimpan jauh dari pintu hadapan. Begitu juga, jangan melabelkan kunci rumah anda kerana khuatir jika kehilangan dan jatuh ke tangan yang salah. 

Menjauhkan tarikan. Memastikan bahawa harta benda yang berharga tidak penglihatan penglihatan dari tingkap. Harta-benda, seperti cincin emas, berlian, perak, dan sebagainya, hendaklah disimpan di dalam kotak yang selamat seperti deposit di bank anda. Jika tidak, maka semua barang-barang berharga harus sentiasa dikunci di tempat persembunyian yang sepatutnya di rumah anda.

Bekas barangan permata yang disimpan di tempat terbuka tidak seharusnya mengandungi apa-apa barang kemas berharga anda. Beberapa jenis yang murah tetapi kelihatan nampak berharga boleh disimpan dalam bekas permata sebagai umpan. Ini boleh memuaskan hati pencuri dan menghalang mereka menggeledah rumah anda untuk mencari barang-barang berharga.

Jumlah wang yang banyak tidak harus disimpan di rumah pada bila-bila masa.

Bagi kelihatan seolah-olah rumah anda dihuni. Pasang pemasa yang dapat menghidupkan lampu/radio dan tutp secara automatik. Maklum kepada jiran/kawan datang untuk mengosongkan peti surat anda atau yang berada di depan pintu. Galakkan jiran untuk meletak kereta di tempat letak kereta rumah anda. Jika keluar waktu malam, tarik tirai, tinggalkan beberapa lampu dan pasang radio.

Jika anda berada di tempat jauh bagi tempoh yang lama. Batalkan penghantaran susu dan surat khabar. Cabut mesin menjawab panggilan telefon atau buat semula mesej ucapan anda untuk memberi gambaran bahawa anda tidak dapat menjawab telefon hanya buat sementara waktu

Jika anda tidak mempunyai mesin menjawab pastikan bahawa anda benar-benar mematikan telefon anda atau melaraskan nada dering ke tahap minimum supaya apabila seseorang menelefon ia tidak berdering berulang-ulang tanpa dijawab. Dapatkan bantuan jiran/kawan/saudara untuk memberi perhatian ke atas harta-benda anda dan pastikan pintu depan mempunyai ruang jelas untuk penghantaran. Jika anda bersedia untuk meninggalkan kunci dengan jiran/saudara yang sanggup, minta untuk membuka langsir dan lampu dipasang pada waktu malam. Selaraskan sistem penggera kecurian anda. Jika anda tidak mempunyainya, buat satu helah dengan memasang peti penggera
dummy dengan harapan bahawa ia akan menghalang pencuri mengambil kesempatan. Beritahu pihak polis berdekatan bahawa anda akan berada di kawasan luar, berapa lama anda akan berada di tempat jauh dan di mana anda boleh dihubungi jika perlu. Rondaan jiran tetangga atau polis adalah perlu untuk memerhati jika ada orang yang merayau sekeliling rumah anda sementara anda pergi, mereka tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.
Ramai di antara kita gagal mengambil langkah asas berjaga-jaga untuk menjamin keselamatan rumah kita daripada rompakan. Ramai yang telah meletakan ke dalam fikiran mereka: "Ia tidak boleh berlaku kepada saya, bukan di kawasan kejiranan saya atau ini kawasan bandar kediaman yang mantap" Pendekatan ini akan membuat kerja pencuri lebih mudah. Jika anda masih menggambarkan pencuri sebagai seorang pencuri hanya melakukan kerja jahat pada waktu malam, menyarung sapu tangan pada muka, menaikkan kolar baju dan bertopi di kepalanya, anda adalah salah!

Statistik menunjukkan bahawa dalam kebanyakan kes kecurian, ia mungkin akan menyamar sebagai salah seorang remaja lelaki di kawasan kejiranan, biasanya di bawah lingkungan umur 30an dan kemungkinan besar remaja. Dia mungkin berpakaian kemas, memakai pakaian seragam yang dikenali atau berjaket. Ia berkemungkinan lebih kepada waktu siang hari.

Pencuri yang tipikal tidak akan mengganggu anda, hanya akan masuk ke dalam rumah anda, mencuri apa yang mudah didapati dan berharga, dan keluar secepat mungkin, tanpa diketahui. Perompak suka pintu tidak berkunci tetapi jika perlu, pintu atau tingkap anda akan dipaksa terbuka untuk laluan masuk. Sudah tentu, seorang pencuri lebih suka jika anda tidak berada di rumah, jadi dia mungkin akan cuba mengetuk di pintu anda. Jika tidak ada satu jawapan, pencuri akan masuk. Jika anda menjawab, orang itu akan meminta arahan untuk arah jalan tertentu atau blok supaya anda tidak akan menjadi curiga. Sesetengah pencuri akan menganggap anda tidak ada di rumah dan akan masuk tanpa usul periksa. Jika ini berlaku, jangan menyerang pencuri yang mungkin menjadi takut sama macam anda. Cuba untuk mengingat ciri-ciri orang itu, khususnya muka. Apabila pencuri telah keluar, panggil pihak polis dengan segera.
Selain semua yang telah dikatakan di atas, satu lagi faktor penting dalam mencegah jenayah jenis ini ialah dengan membuat pemeriksaan keselamatan pada kediaman anda untuk menentukan pintu laluan masuk yang mungkin dan mana-mana kelemahan mereka. Dalam melakukan pemeriksaan keselamatan anda, tanya diri anda: "Jika saya adalah seorang pencuri, bagaimana saya akan masuk ke rumah saya?" Ingat, pencuri suka bekerja secara senyap. Beri tumpuan kepada kawasan kemasukan yang dilindungi oleh pokok renek dan tepi atau pintu masuk belakang. Pastikan anda tahu dengan baik mengenai bagaimana untuk merapatkan tingkap, pintu, dan sebagainya, dan apakah langkah berjaga-jaga yang anda boleh ambil supaya anda boleh mengurangkan peluang anda menjadi mangsa. Keselamatan rumah adalah lebih daripada hanya mengunci dan menutup lampu. Perlindungan terbaik bagi anda ialah bekerjasama dengan jiran-jiran untuk menjaga harta benda di antara satu sama lain.

No comments:

Post a Comment