cek mek molek
cara
- Ubi yang dah siap empuk dikupas kulit lalu dilecek2 sampai lumat.
- masukkan tepung sebanyak 1/4 dari banyak mana ubi.... agak2 je... Satukan tepung dan ubi biar jadi doh yang tak berapa melekat di jari. Jika masih melekat2 di jari boleh tambah sikit lagi tepung tapi jangan terlebih...sebab cek mek memang kurang umphh kalu banyak pakai tepung. aku suka buh sikit je tepung walaupun doh masih terlekat2 dekat jari. Dengan bantuan tepung yang boleh kita lumurkan kat jari masa membentuk cek mek, settle masalah...
- Bila dah jadi doh, ambil secubit adunan sebesar bola golf, leperkan dan letakkan sesudu teh gula di tengah2nya.
- Tutup balik dan bentukkan cek mek sebagaimana cek mek...
- Goreng dalam minyak yang penuh, dengan menggunakan api yang sederhana.
- Sedia untuk dihidangkan.

No comments:
Post a Comment